Gamification dé oplossing voor HR-vraagstukken? Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot blijkt dat slechts 40% van de HR-professionals verwacht zonder problemen bestaand personeel vast te kunnen houden. Deze verwachting lijkt terecht, gezien het feit dat gemiddeld een kwart van de werknemers “een sluimerend gevoel om te vertrekken” ervaart. Met de Gamification-methodiek bind je op interactieve en uitdagende wijze zowel je toekomstige medewerkers als je bestaande personeelsbestand aan je bedrijf.

Lees hieronder 3 manieren waarop Gamification het HR-management vooruithelpt. Bekijk onderaan het artikel de video om te zien hoe je met Business Games een grote stap voorwaarts zet in het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen.

1) Gestroomlijnder werving- en selectieproces

Na het opzetten van een goede wervingscampagne is het resultaat hopelijk een grote hoeveelheid enthousiaste kandidaten. De vervolgstap, het selecteren van de juiste kandidaten tussen alle cv’s en motivatiebrieven, is een bijzonder tijdrovend proces.

Veel HR-professionals ontdekken tijdens eerste gesprekken dat een groot deel van de kandidaten niet matcht met de bedrijfscultuur. De hamvraag hierbij: hoe bouw je het juiste filteringsmechanisme in om ervoor te zorgen dat de groep sollicitanten werkelijk overeenkomt met je verwachtingen?

Brieven geven weliswaar inzicht in de vaardigheden van je kandidaten, maar niet altijd in hun persoonlijkheid en karakter. Met Gamification is het mogelijk kandidaten hier vooraf op te screenen. Anders gezegd: deze methodiek vertolkt binnen werving- en selectieprocedures een goede ‘selectie aan de poort’-rol. Bijvoorbeeld door Games op te zetten als online assessment of kennishub waarop potentiële kandidaten meer over je bedrijf leren.

Gamification voorkomt mismatches tussen bedrijven en sollicitanten. Zo haal je niet alleen druk van de schouders bij je HR-team, maar bespaar je vooral ook kostbare tijd en middelen:

“Een verkeerde match tussen werkzoekenden en werkgevers kost algauw tienduizenden euro’s per kandidaat door verminderde arbeidsproductiviteit en extra recruitmentkosten” – CompanyMatch

werving personeel gamification

Betere match door uniek selectiemechanisme

Gamification vergemakkelijkt het werving- en selectieproces aanzienlijk, door een uniek selectiemechanisme in te brengen. Twee voorbeelden:

  • Je krijgt alleen sollicitaties die matchen met de bedrijfscultuur. Door bedrijfsnormen en -waarden in-game terug te laten komen, weerhoud je aspirant-sollicitanten die geen match voelen ervan tot solliciteren over te gaan. Aan de andere kant oefen je juist aantrekkingskracht uit op diegenen die hun eigen visie in je bedrijf gereflecteerd zien.
  • Je houdt sollicitanten binnenboord door hun verwachtingen te managen. Door kandidaten bij het voltooien van elke stap binnen het sollicitatieproces iets meer informatie te geven, enthousiasmeer je hen om meer over de functie te weten te komen. Bij het doorlopen van de Game ontdekt de kandidaat of de functie daadwerkelijk aansluit bij zijn of haar verwachtingen. De kandidaten die zich het meest verbonden voelen, gaan over tot sollicitatie.

2) Efficiënte onboarding met Gamification

Gamification draagt niet alleen bij aan het aantrekken van gekwalificeerde nieuwe medewerkers, maar staat ook garant voor een efficiënter onboardingstraject. Met Business Games breng je de productiviteit, kwaliteit en andere KPI’s van nieuwkomers sneller op het gewenste niveau.

“Gamification verkort de inwerktijd van nieuwe medewerkers met gemiddeld 20%.”

Traditionele leermodules zijn opgebouwd vanuit een one-size-fits-all filosofie. Helaas betekent dit in de praktijk vaak dat het inwerktraject voor geen enkele medewerker écht passend is. Een persoonlijk traject voor elke medewerker is onmogelijk doordat het minstens zoveel tijd vraagt aan opzet en begeleiding als het uiteindelijk oplevert. De ideale oplossing ligt in het per persoon kunnen aanpassen van een algemeen onboardingstraject.

Adaptiever leerproces werkt efficiënter

Gamification zorgt voor een efficiëntere onboarding doordat het ieder leerproces adaptief maakt. Scores op de spelonderdelen zeggen veel over het huidige kennisniveau van de deelnemers en verschaffen duidelijkheid in hun belangrijkste leerbehoeftes.

De spelonderdelen bewegen mee met het kennisniveau van de deelnemers, door iedereen via hun eigen weg naar de beoogde kennis en vaardigheden te voeren.

Zo ontdekken medewerkers sneller wat de werkzaamheden inhouden en zijn zij eerder volledig inzetbaar.

gamification HR doel

Optimaliseren bestaande leertrajecten

Door het monitoren van de voortgang kan het HR-management ook in kaart brengen wanneer het nodig is een verdiepende slag te maken buiten het spel om.

Maak je tijdens het onboardingstraject al gebruik van bestaande leermodules, zoals e-learnings en wiki-pagina’s op het intranet? Dan heb je veel waardevolle informatie tot je beschikking!

Maar wil je er écht voor zorgen dat deze leersystemen hun volle potentieel bereiken? Door in de Game naar deze learnings te verwijzen, speel je optimaal in op de informatiebehoefte van je medewerkers. De game selecteert aan welke informatie (en dus aan welke leermodule) een medewerker behoefte heeft. Het inwerkproces wordt hierdoor grotendeels geautomatiseerd, waardoor het minder begeleiding van andere medewerkers vraagt. Kortom, een optimaal inwerktraject met een forse tijdbesparing voor zowel de nieuwe medewerker als de begeleider!

3) Hoger personeelsbehoud

Wanneer je de juiste medewerkers hebt aangetrokken en het onboardingstraject is opgestart, moet de grootste uitdaging voor de HR-afdeling nog beginnen. In de tijd dat jobhoppen het tot werkwoord heeft geschopt en de baan voor het leven in de ogen van velen niet meer bestaat, is het voor werkgevers steeds belangrijker geworden om in te zetten op personeelsbehoud.

Het vasthouden van het juiste personeel zorgt voor veel HR-managers voor de nodige hoofdbrekens. Circa 60% van hen noemt retentie een groot probleem, hoofdzakelijk onder werknemers in de bloei van hun carrière. Hoe houd je het werknemersveld binnen je bedrijf op peil, als een groot deel constant vernieuwd moet worden? Voor de retentie van je personeel is het zaak werknemers te engageren bij hun werk en een sterk teamgevoel neer te zetten.

Meer werkplezier, langer in dienst

Bij Gamification creëert het ingebouwde beloningsmechanisme voor medewerkers een continue drive om zichzelf te (blijven) verbeteren. Het behalen van hoge scores in de Game en de waardering hiervoor vanuit de sociale werkomgeving, vormen belangrijke factoren in het ervaren van werkplezier. Medewerkers zien waardering als een van de voornaamste pijlers om bij een werkgever te blijven, blijkt uit onderzoek van The Global Employee Engagement Index van Effectory.

“Betrokken medewerkers verzetten niet alleen meer werk, maar blijven ook langer in dienst.”

gamification athand

Next-level HR-management met Gamification

Gamification geeft een nieuwe dimensie aan HR-vraagstukken. Met onze methodiek optimaliseer je het onboardingsproces en bind je nieuwe en bestaande medewerkers aan je bedrijf.

De Games van AtHand tillen je HR-management naar het volgende niveau en leveren onder meer een grote bijdrage aan:

  • Ondersteuning van implementatietrajecten;
  • Effectieve onboarding van nieuwe collega’s;
  • Verbetering van leiderschapskwaliteiten onder managers;
  • Verhoging van klanttevredenheid (NPS) onder servicemedewerkers.

Klaar voor next-level HR-management?

Kom zelf de kracht van Gamification ervaren bij onze workshop:

Inschrijven Workshop

Download onze whitepaper

Klanttevredenheid verbeteren? Omzet verhogen? Een hogere productiviteit op de werkvloer? Kortom: wil je het meeste uit je medewerkers halen?

In onze whitepaper lees je waarom Gamification onmisbaar is voor een snelle en betere ontwikkeling van je personeel.

Download whitepaper