Je kunt veel zeggen over compliance, maar leuk is niet het eerste woord dat in je opkomt. Natuurlijk, het naleven van wet- en regelgeving is van groot belang. Alleen de verplichte leerstof en examens staan bij de meeste medewerkers onderaan de to-do-list. Ze werken nog liever hun urenadministratie bij. Ben je verantwoordelijk voor het compliancebeleid, dan herken je vast dat het een uitdaging is om je collega’s te motiveren.
Wil je ervoor zorgen dat medewerkers makkelijker en sneller leren? Start dan bij de intrinsieke motivatie. Het is de belangrijkste drijfveer bij het aanleren van vaardigheden en kennis. Een medewerker die wil leren, ontwikkelt zich sneller en beter dan een medewerker die moet leren. Door Gamification toe te passen in het leerproces, oftewel Game Based Learning, speel je hierop in. Leren in spelvorm voelt natuurlijker, het prikkelt de interesse en het versterkt de sociale cohesie binnen je organisatie. Medewerkers worden als het ware in de game gezogen en voelen een drive om hun kennis en vaardigheden te verbeteren.
Hoe maakt Game Based Learning compliance leuk?
Er zijn drie manieren waarop Game Based Learning compliance een stuk leuker maakt.
1. Je doet het samen
Wat je moet leren voor een examen is vaak taaie stof. Medewerkers zien er tegenop om zich door de theorie heen te worstelen. Het helpt als je hier een sociaal aspect aan toevoegt. Tijdens een game nemen medewerkers het tegen elkaar op met kennisbattles, quizzen en challenges. De meest gedreven spelers trekken hun collega’s mee en zo bereikt iedereen een hoger niveau aan kennis en vaardigheden. Medewerkers komen bovendien op een andere manier met elkaar in contact. Dat is goed voor de sociale cohesie binnen je organisatie.
2. Je wordt getriggerd om meer te bereiken
Medewerkers worden tijdens de game uitgedaagd om een zo hoog mogelijk score te bereiken. Ze kunnen punten verdienen, badges verzamelen en zogenaamde unlockables vrij spelen. Het zijn allemaal triggers om een stapje verder te gaan. Niet voor niets zijn games vaak zo verslavend. En dat is helemaal niet zo erg natuurlijk, als medewerkers daarmee hun kennis en vaardigheden ontwikkelen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het teveel werktijd kost. Een kwartier per dag is voldoende om de game te spelen. Al zien we in de praktijk dat medewerkers ook in hun vrije tijd nog fanatiek doorspelen.
3. Je mag fouten maken
Om jezelf te kunnen ontwikkelen, is het nodig dat je fouten mag maken. Dat zorgt ervoor dat je niet verkrampt. Een veilige leeromgeving is daarom heel belangrijk. Met Gamification bied je die omgeving. Fouten maken of verliezen heeft geen consequenties voor het echte leven. Gamification is daarom ook heel geschikt om lastige situaties te oefenen. Medewerkers krijgen de kans om dillema’s op het gebied van compliance vanaf verschillende kanten te bekijken. Ze leren van de keuzes die ze maken, zonder dat er sprake is van vervelende gevolgen voor henzelf of de organisatie. Het geeft veel meer ontspanning en maakt het een stuk leuker om mee bezig te zijn. Wel zo prettig voordat je dat examen moet doen!
Het 70-20-10 principe
Mensen leren vooral door te doen. Charles Jennings stelt in zijn leermodel dat je 70% leert tijdens het werk zelf, 20% door samenwerking en coaching en 10% via theoretische training. Met Game Base Learning stimuleer je het informele en sociale leren dat samen 90% bepaalt. Dat beklijft dus veel beter dan alleen het leren van de theorie. Meer over de achtergrondprincipes van onze games lees je in de blog 4 van onze inspiratiebronnen voor gamification.
Wat zou je doen?
Stel je voor: er is een lijst met persoonsgegevens naar een verkeerd e-mailadres verzonden. Je hoort deze datalek te melden, maar je leidinggevende is daarop tegen. De schade voor jullie organisatie is zo groot, dat het haar baan kan kosten. Melden jullie het niet dan komt niemand erachter, is haar redenatie. Wat doe je?
Bij compliance is niet alleen de wet- en regelgeving van belang, maar ook je persoonlijke integriteit. Hoe pas je de regels toe in de praktijk? Hoe handel je in een lastige situatie waarin je belangen tegen elkaar moet afwegen? In de game laten we medewerkers in een veilige omgeving oefenen met ethische dilemma’s. De inhoud passen we aan jullie organisatie aan. Zodat medewerkers specifieke casussen voorgeschoteld krijgen die ze herkennen.
Wil je meer weten over het bereiken van je compliance doelen met Game Based Learning? Download het whitepaper Hoe gamification compliance weer leuk maakt.