Iedere HR-manager bevat het belang van een goede onboarding, maar in de praktijk blijkt het voor veel bedrijven een uitdaging om elke nieuwe medewerker een passend en begeleid inwerktraject te kunnen bieden. Met de gamification methodiek kun je ieder nieuw teamlid een persoonlijke en effectieve onboarding geven zónder veel tijdsinvestering van huidige medewerkers.

Onboarding met gamification (lees de whitepaper hier) legt niet alleen een solide basis bij de start van nieuw personeel, maar verbetert ook talloze bedrijfsprocessen. Deze methodiek zorgt voor:

  • Een snelle en effectieve inzet van nieuw personeel
  • Duidelijkheid in zowel de werkwijze als de visie van je bedrijf
  • Minder verloop in je personeelsbestand
  • Een actieve bedrijfscultuur

Met gamification zijn je medewerkers sneller op het benodigde niveau en sneller productief, vanwege de fundering op de volgende 3 pijlers:

 

1. Stuur op intrinsieke motivatie

Wat werkt beter: willen of moeten? Medewerkers die leren uit interesse, ontwikkelen zich sneller dan zij die zich daartoe gedwongen voelen. Een goed onboardingstraject zet de toon voor de mindset van je medewerkers en de retentie van je personeel.

“Het gebrek aan een goede onboarding is voor 60% van de nieuwe werknemers een belangrijke reden om al in de eerste maand op te stappen.”Robert Half

Een inwerktraject op basis van gamification is gestoeld op intrinsieke motivatie en bevlogenheid. De spelmechanieken zijn erop ingericht dat medewerkers hun kennis en vaardigheden on the way verbeteren, omdat ze dat zelf willen. Een dergelijke mindset bereik je sneller met een indirecte aanpak:

“Je moet condities creëren waaronder het gedrag dat wenselijk is gemakkelijker en natuurlijker wordt om uit te voeren. Dat is de sleutel tot gedragsverandering.” ­­­– Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman

Bij gamification geef je zelf vorm aan deze condities of – zo je wilt – spelregels.

onboarding motivatie

 

2. Laat zien dat leren interessant is

Zoals het verbeteren van je persoonlijk record een goed gevoel geeft en triggert tot het uiterste te gaan, belonen Games de spelers met accomplishments, punten en unlockables. Stuk voor stuk stimuli die hetzelfde einddoel nastreven: het behalen van een zo hoog mogelijke score.

Om in de woorden van schrijver en ondernemer Mark Ernst te spreken: je biedt nieuwe werknemers hiermee een platform waarop “zaken als motivatie, trots en betrokkenheid floreren en de menselijke prestaties opgestuwd worden”.

Plezier ervaren uit leren

Wat iemand als leuk of interessant ervaart, zet aan tot herhaling en beklijft langer. Dit heeft een fysiologische oorzaak. De sensatie van plezier is een grote bron van dopamine: het ‘gelukshormoon’ dat wordt aangemaakt wanneer bepaalde activiteiten het beloningssysteem in de hersenen aanspreken en activeren, wat maakt dat je die activiteit wilt blijven doen. Dopamine zorgt niet alleen voor een prettig gevoel, maar heeft ook een gunstige werking op je geheugen, zo blijkt uit onderzoek in het Journal of Neuroscience.

Een goed leerproces valt of staat met herhaling en onze Games faciliteren hier op een effectieve en leuke manier in.

Van passieve toehoorder naar actieve participant

Kennis en vaardigheden gaan pas leven wanneer je deze in de praktijk kunt brengen. Leren door luisteren, zoals bij het volgen van hoorcolleges, mist interactie en wordt al snel een consumptieve handeling. In dit geval is het een uitdaging om de focus te bewaren.

Gamification gaat uit van een DIY-mentaliteit waarin de medewerker zelf in charge is van zijn of haar eigen ontwikkeling.

Een actieve, autonome leerhouding maakt het leerproces dynamischer.

 

3. Omarm trial-and-error

Een veilige leeromgeving is belangrijk voor het ontwikkelingsproces van de nieuwe medewerker. Iemand die net in dienst treedt, wil het liefst meteen van waarde zijn en het bedrijf goed leren kennen, maar durft tegelijkertijd vaak geen fouten te maken.

Volkomen menseigen, maar de combinatie van deze factoren zet een rem op de ontwikkeling.

Wat nu als een medewerker zelf mag aftasten wat kan, mag en moet, zonder dat hier één-op-één-begeleiding voor nodig is en zonder dat deze handelingen consequenties hebben voor het echte leven? Bij onze Games maakt iedere deelnemer gebruik van een avatar (een fictief personage in een fictieve omgeving), waardoor een onjuist antwoord nooit verstrekkende gevolgen heeft.

Leren in spelvorm is hierdoor de ultieme vorm van trial-and-error. Wanneer de resultaten in de Game een keer wat minder zijn, leidt dat niet direct tot desillusie, maar tot extra motivatie om deze te verbeteren.

Gamification maakt het leerproces veiliger.

trial and error gamification

Effectief onboarden met gamification

Effectief onboarden van nieuw personeel eindigt niet bij een voorstelronde en een rondleiding door het bedrijfsgebouw, maar begint daar pas. Door een spellaag aan te brengen met gamification, bouw je effectief aan de gedragsverandering die nodig is om de kennis en vaardigheden van je medewerker ten volste te benutten.

Vergroot het effect van je onboarding met gamification.

Meer weten? Kom naar onze workshop. Daarin brengen we je in no time de do’s en don’ts van gamification bij.

Play to… onboard and develop!

Inschrijven Workshop

Inwerktijd verkorten?

Ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers snel de gewenste bedrijfsdoelstellingen halen? De inwerktijd van nieuwe medewerkers met gemiddeld 20% verkorten? En tegelijkertijd zorgen voor een hoger personeelsbehoud?

In onze whitepaper lees je hoe gamification het inwerktraject van nieuw personeel verbetert.

It’s all in the Game.

Download whitepaper