Niet voor niets wordt al bij de werving en selectie van personeel rekening gehouden met persoonlijkheidskenmerken. Persoonlijkheid is een grote voorspeller van werkgedrag en uiteindelijke werkprestaties. Kortom: je benut het potentieel van je medewerkers het meest wanneer hun persoonlijke leer- en ontwikkeldoelen aansluiten op bestaande kernkwaliteiten.

Wanneer je bedrijfsmatig Gamification toepast is het hierom van cruciaal belang vooraf al te inventariseren welk type medewerker je met deze aanpak beoogt te targeten. Wat is hierin de juiste aanpak?

Killers, Achievers, Explorers en Socializers

De in 1996 ontwikkelde ‘Taxonomy of Player Types’ van Britse ‘Game professor’ Richard Bartle geeft perfect inzicht in hoe je verschillende medewerkers optimaal kunt triggeren en motiveren. In het model onderscheidt de hoogleraar een viertal archetype spelers, elk gebaseerd op diepere psychologische constructen. Bartle stelt dat alle mensen bepaalde dominante karaktereigenschappen hebben die hun algemene voorkeur bepaalt, wat zich ook verhoudt tot het hebben van een gewenste speelwijze. Dat Game-designers zijn baanbrekende onderzoek vandaag de dag gebruiken als fundament voor hun Game-ontwerp is kenmerkend en laat zien hoe tijdloos zijn model nog altijd is.

Wetenschappelijke inzichten vormen basis

In de nieuwste Serious Game Bite laat AtHand-oprichter Marcel Mens zien hoe de Games binnen het ACE! platform van AtHand geïnspireerd zijn door Bartle’s wetenschappelijke inzichten. Opdat je de Killers, Achievers, Explorers en Socializers – of dikwijls een combinatie ervan – binnen je organisatie maximaal weet te motiveren en naar het volgende niveau tilt.

Ontdek in onderstaande video hoe onze Games inspelen op de behoeften en uitdagingen van je medewerkers:

Vond je deze video interessant? Schrijf je in voor de Serious Game Bites mailing en kom als eerste te weten wanneer er een nieuwe Serious Game Bite online staat!

Inschrijven